Celstraf geëist tegen meerderjarige verdachte ‘keiongeval’ Schijndel

In de nacht van 24 juni 2017 raakte een auto met twee inzittenden een bassaltkei van ruim 40 kilo die op de Structuurweg in Schijndel was gelegd.

In de nacht van 24 juni 2017 raakte een auto met twee inzittenden een bassaltkei van ruim 40 kilo die op de Structuurweg in Schijndel was gelegd. Even later komt ook een tweede auto in botsing met de brokstukken van de inmiddels uiteengevallen kei. De drie jongemannen die erbij betrokken zijn stonden vandaag gepland voor de rechter. De zaak van de meerderjarige verdachte (destijds 18 jaar) was openbaar. De officier van justitie eiste vanmiddag tegen de nu 19-jarige verdachte een jeugddetentie voor de duur van 20 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk met proeftijd van twee jaar en het opleggen van bijzondere voorwaarden van bijzondere voorwaarden zoals voorgesteld door de Raad voor de Kinderbescherming.

Ongeval
Op de 80-kilometerweg in Schijndel knalt de auto met twee personen uit Schijndel in volle vaart op de bassaltkei. De vrouwelijke inzittende raakt zwaar gewond en wordt buiten kennis afgevoerd met een traumahelikopter. Zij was toen tien weken zwanger. De verwondingen van de vrouw zijn ernstig en blijvend. De bestuurder van de tweede auto die met de brokstukken van de kei in botsing komt raakteniet gewond.

Onderzoek
Gedurende lange tijd was onbekend wie verantwoordelijk was voor de levensgevaarlijke actie. Er werden DNA-sporen veiliggesteld, onderzoek verricht naar wie in de buurt was die nacht en waar de steen vandaan kwam. Ook matrixborden en Opsporing Verzocht werd ingezet. Na zeven maanden konden de drie jonge verdachten worden aangehouden.

Kei
De grote steen is van een nabijgelegen scoutingterrein naar de weg gesjouwd door de drie verdachten. Het drietal sprak vooraf over het op de weg leggen van grote voorwerpen, zoals een paal of een fiets. Wie de kei na honderd meter uiteindelijk op de weg heeft gelegd is onduidelijk gebleven. Het OM verwijt het drietal medeplegen poging moord.

Slachtoffer
De officier van justitie neemt het de jongeren kwalijk dat zij zichzelf niet gemeld hebben. Ook benoemde de officier de proceshouding van de jongeren gedurende het onderzoek: ‘Er is geen woord van spijt of berouw gevallen’. De officier eiste vandaag ook een contactverbod met het slachtoffer. Dit is gedaan op haar verzoek. Ook een forse schadevergoedingsmaatregel, voor de schade die tot nu toe is geleden en de schade die zij in de toekomst nog zal ondervinden bracht de officier in namens het slachtoffer.

Vorig artikelTaak- en celstraf geëist tegen predikant voor verduistering
Volgend artikelWaarom word jij steeds meer je Instagramprofiel?
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast richt het landelijk parket zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en bestrijdt het functioneel parket criminaliteit op het gebied van milieu, economie en fraude. Op de tien arrondissementsparketten beoordelen officieren van justitie, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, jaarlijks enkele honderdduizenden zaken. De zaken waarin hoger beroep wordt aangetekend komen bij een van de vier vestigingen van het ressortsparket. Daar heet de vertegenwoordiger van het OM 'advocaat-generaal'. De arrondissementsparketten worden geleid door hoofdofficieren van justitie en aan het hoofd van het ressortsparket staat de hoofdadvocaat-generaal. De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal (het College) in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.