Douane treft neushoornhoorns aan in bagage op Schiphol

Op zaterdag 16 december trof de Douane op Schiphol 5 neushoornhoorns en vier objecten, vermoedelijk van neushoornhoorn, aan in de bagage van een passagier. De verdachte passagier, een 30-jarige man met de Chinese nationaliteit die onderweg was van Zuid Afrika naar Shanghai, werd aangehouden. De neushoornhoorns zijn in beslag genomen door de NVWA en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket.

De Douane deed de ontdekking van de neushoornhoorns bij het bekijken van scanbeelden. De geschatte waarde van de neushoornhoorns en objecten van neushoorn hoorn is ca. € 500.000,-

De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam en voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Grote schade
De handel in (beschermde) diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in(bedreigde) dieren levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde. De regels zijn er om de diversiteit in flora en fauna te handhaven en diersoorten tegen uitsterven te beschermen. Nederland heeft als onderdeel van de internationale gemeenschap de plicht om de internationale rechtsorde te handhaven, onder meer door het bestrijden van deze vormen van criminaliteit en daarmee samenhangende ondermijnende activiteiten.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/11/29/overheid-slaat-slag-tegen-illegale-handel-dieren.

Vorig artikelMinister start procedure voor verbreding N50 bij Kampen
Volgend artikelAfschaffing inkeerregeling
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast richt het landelijk parket zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en bestrijdt het functioneel parket criminaliteit op het gebied van milieu, economie en fraude. Op de tien arrondissementsparketten beoordelen officieren van justitie, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, jaarlijks enkele honderdduizenden zaken. De zaken waarin hoger beroep wordt aangetekend komen bij een van de vier vestigingen van het ressortsparket. Daar heet de vertegenwoordiger van het OM 'advocaat-generaal'. De arrondissementsparketten worden geleid door hoofdofficieren van justitie en aan het hoofd van het ressortsparket staat de hoofdadvocaat-generaal. De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal (het College) in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.