Eerste inventarisatie Oud en Nieuw

Op 1 januari 2018 aan het begin van de avond publiceert het Parket-Generaal een persbericht met een eerste inventarisatie van de jaarwisseling.

Hierin verstrekt het OM het totaal aantal door de politie aangehouden personen die bij het OM zijn aangeleverd omdat zij verdacht worden van een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. En daarnaast hoeveel verdachten zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen mensen met een publieke taak. Overige cijfers zoals geweld tegen overige personen, geweld tegen goederen en andersoortige feiten zoals vuurwerkzaken zullen op een later moment in die week bekend worden gemaakt.

De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

Vorig artikelEis: 30 maanden cel voor poging doodslag op bejaarde vrouw Delft
Volgend artikelOM eist 5 jaar gevangenisstraf voor invoer cocaïne
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast richt het landelijk parket zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en bestrijdt het functioneel parket criminaliteit op het gebied van milieu, economie en fraude. Op de tien arrondissementsparketten beoordelen officieren van justitie, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, jaarlijks enkele honderdduizenden zaken. De zaken waarin hoger beroep wordt aangetekend komen bij een van de vier vestigingen van het ressortsparket. Daar heet de vertegenwoordiger van het OM 'advocaat-generaal'. De arrondissementsparketten worden geleid door hoofdofficieren van justitie en aan het hoofd van het ressortsparket staat de hoofdadvocaat-generaal. De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal (het College) in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.