Hoofdofficier Nieuwenhuizen in gesprek met Zuid-Hollanders over hoogte van strafeisen

Het OM Den Haag brengt dagelijks verdachten voor de strafrechter. Wat vinden de inwoners van het arrondissement Den Haag (dat heel Zuid-Holland minus de Rijnmond beslaat) eigenlijk van de strafeisen van het OM? Zijn die te mild, te hoog of moet er misschien op een heel andere manier worden gestraft? Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen wil daarover in gesprek met de Zuid-Hollanders.

“Verdachte van geweldpleging hoort werkstraf tegen zich eisen.” “Bejaarde man krijgt klappen bij bushalte.” “Hulpverlener geslagen tijdens Oud en Nieuw.” Dit soort koppen verschijnen geregeld in de media. In zo’n geval brengt het OM de verdachte voor de strafrechter en formuleert een strafeis. Het OM vertegenwoordigt daarbij de samenleving. Maar wat vindt die samenleving eigenlijk van de strafeisen van het OM?

Op maandagavond 18 juni aanstaande wil hoofdofficier Nieuwenhuizen in gesprek met Zuid-Hollanders over de OM-strafeisen na een mishandeling. Tijdens de bijeenkomst wil hij aan de hand van een denkbeeldige zaak horen wat zij passende strafeisen vinden en wat straf verzwarend of juist straf verminderend zou moeten zijn.

Het resultaat van de bijeenkomst gebruikt het OM om te bepalen of de eigen richtlijnen nog passend zijn. Zo bleek uit een eerdere peiling onder andere dat mensen het geen verschil vonden maken of een woninginbraak ’s nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is de OM-richtlijn voor de strafeis bij woninginbraken aangepast. Ook op andere plaatsen in Nederland vinden dergelijke bijeenkomsten plaats.

Geïnteresseerde inwoners uit het arrondissement Den Haag kunnen zich aanmelden via secretariaatHOVJ@om.nl.

Vorig artikelBlok ontmoet Egyptische minister Buitenlandse Zaken
Volgend artikelDaka Sport los van Intersport en Euretco
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast richt het landelijk parket zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en bestrijdt het functioneel parket criminaliteit op het gebied van milieu, economie en fraude. Op de tien arrondissementsparketten beoordelen officieren van justitie, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, jaarlijks enkele honderdduizenden zaken. De zaken waarin hoger beroep wordt aangetekend komen bij een van de vier vestigingen van het ressortsparket. Daar heet de vertegenwoordiger van het OM 'advocaat-generaal'. De arrondissementsparketten worden geleid door hoofdofficieren van justitie en aan het hoofd van het ressortsparket staat de hoofdadvocaat-generaal. De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal (het College) in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.