Vier jaar cel voor teruggekeerde IS-strijder

De rechtbank Rotterdam heeft maandag een 31-jarige teruggekeerde IS-strijder veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Het onderzoek naar de man was gestart met informatie uit grensdocumenten van ISIS, waaruit bleek dat hij vermoedelijk op 10 november 2013 Syrië in reisde met de bedoeling zich aan te sluiten bij ISIS.

Volgens de rechtbank staat het buiten elke redelijke twijfel vast dat de man zich heeft aangemeld bij ISIS. Tijdens zijn deelname aan de terroristische organisatie zijn aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen en executies op burgers zijn uitgevoerd. De rechtbank benadrukte in de uitspraak dat terrorisme internationaal wordt gezien als een van de ernstigste misdrijven.

Door de officier van justitie van het Landelijk Parket was twee weken geleden een gevangenisstraf geëist van zes jaar.

Zie ook: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101285/eist-6-jaar-cel/

Vorig artikelOM eist 5 jaar gevangenisstraf voor invoer cocaïne
Volgend artikelBuitenlandse beïnvloeding bestrijden door samenwerking overheden, media en bedrijfsleven
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast richt het landelijk parket zich op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en bestrijdt het functioneel parket criminaliteit op het gebied van milieu, economie en fraude. Op de tien arrondissementsparketten beoordelen officieren van justitie, ondersteund door administratieve en juridische specialisten, jaarlijks enkele honderdduizenden zaken. De zaken waarin hoger beroep wordt aangetekend komen bij een van de vier vestigingen van het ressortsparket. Daar heet de vertegenwoordiger van het OM 'advocaat-generaal'. De arrondissementsparketten worden geleid door hoofdofficieren van justitie en aan het hoofd van het ressortsparket staat de hoofdadvocaat-generaal. De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal (het College) in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie is politiek verantwoordelijk voor het OM. Hij bepaalt samen met het College de prioriteiten in de opsporing en vervolging.