Hoofdofficier Nieuwenhuizen in gesprek met Zuid-Hollanders over hoogte van strafeisen

Het OM Den Haag brengt dagelijks verdachten voor de strafrechter. Wat vinden de inwoners van het arrondissement Den Haag (dat heel Zuid-Holland minus de Rijnmond beslaat) eigenlijk van de strafeisen van het OM? Zijn die te mild, te hoog of moet er misschien op een heel andere manier worden gestraft? Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen wil daarover in gesprek met de Zuid-Hollanders.

“Verdachte van geweldpleging hoort werkstraf tegen zich eisen.” “Bejaarde man krijgt klappen bij bushalte.” “Hulpverlener geslagen tijdens Oud en Nieuw.” Dit soort koppen verschijnen geregeld in de media. In zo’n geval brengt het OM de verdachte voor de strafrechter en formuleert een strafeis. Het OM vertegenwoordigt daarbij de samenleving. Maar wat vindt die samenleving eigenlijk van de strafeisen van het OM?

Op maandagavond 18 juni aanstaande wil hoofdofficier Nieuwenhuizen in gesprek met Zuid-Hollanders over de OM-strafeisen na een mishandeling. Tijdens de bijeenkomst wil hij aan de hand van een denkbeeldige zaak horen wat zij passende strafeisen vinden en wat straf verzwarend of juist straf verminderend zou moeten zijn.

Het resultaat van de bijeenkomst gebruikt het OM om te bepalen of de eigen richtlijnen nog passend zijn. Zo bleek uit een eerdere peiling onder andere dat mensen het geen verschil vonden maken of een woninginbraak ‘s nachts of overdag plaatsvond. Het wel of niet thuis zijn van de bewoners vonden ze wel belangrijk in de afwegingen voor de hoogte van de strafeis. Op basis hiervan is de OM-richtlijn voor de strafeis bij woninginbraken aangepast. Ook op andere plaatsen in Nederland vinden dergelijke bijeenkomsten plaats.

Geïnteresseerde inwoners uit het arrondissement Den Haag kunnen zich aanmelden via secretariaatHOVJ@om.nl.