Terra trots op wereldpremière, studenten openen tractorsimulator Terra

Bij Terra MBO Meppel heeft onlangs de wereldpremière van de nieuwe tractorsimulatoren van Terra plaats gevonden. Twee studenten van Terra hebben samen met de gedeputeerde van provincie Drenthe, de heer Bijl, de officiële openingshandeling verricht.

Na een intensief samenwerkingstraject tussen Terra, New Holland en 3iSIM, werd het startsein gegeven van de in gebruik name van de tractorsimulatoren bij Terra. Een bijzonder moment dat feestelijk werd gevierd met vele genodigden uit het werkveld van onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

Door een druk op de knop van de heer Bijl en Terra studenten Rick Scheper en Elyse Nederburgh, viel het doek en werd de simulator onthuld. Na de eerste rit van de heer Bijl, mochten alle andere bezoekers ook kennis maken met de tractorsimulator. Regiodirecteur Meindert Jan Oostland bedankte alle mensen die bij het project betrokken zijn geweest. “We zijn heel erg trots zijn op deze wereldprimeur bij Terra”. De regiodirecteur van Terra gaf aan dat het project hiermee niet stopt. “De technologische ontwikkelingen in de landbouwsector gaan door, met onder andere de tractorsimulator gaat Terra hierin mee. Dit doet Terra samen met het bedrijfsleven en de overheid”.

Zeer realistische nabootsing
Als enige in de wereld beschikt Terra over de innovatieve tractorsimulatoren. De simulatoren maken deel uit van de Terra Rijschool, waar studenten hun T-rijbewijs kunnen halen. In de simulator worden praktijksituaties zeer realistisch nagebootst en er kan meteen geoefend worden met gewenste verkeerssituaties. Bovendien gaan de lessen onder alle weersomstandigheden door.

De simulatoren zijn in opdracht van Terra, in samenwerking met de bekende tractorfabrikant New Holland, ontwikkeld door het Groningse bedrijf 3iSIM. Voor de wereldpremière zijn betrokkenen vanuit verschillende invalshoeken rondom de tractorsimulator uitgenodigd.

Veiliger, voordeliger, milieubewuster
De situaties zijn toegespitst op de individuele student: het lesaanbod wordt afgestemd op het instapniveau, de vaardigheden en het leertempo van de student. Door het trainen in de tractorsimulator zullen daardoor minder praktijklessen nodig zijn. Dit betekent een veiliger, voordeliger en milieubewuster lesprogramma. Met een T-rijbewijs zijn studenten in staat om stage te lopen bij bedrijven en organisaties waarbij ze met de tractor de openbare weg op moeten.

Terra heeft in totaal vier tractorsimulatoren ontwikkeld. De simulatoren staan op de Terra vestigingen in Meppel, Groningen, Emmen en Winschoten.